(ΦΩΤΟ)-ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΑ:Συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ήλιος» σε Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εργασίας

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 5 Μαρτίου το τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο του προγράμματος «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία» που πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Φαρές του Δήμου Ερυμάνθου και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων «Ήλιος» οι κ.κ. Γεώργιος Ρόζος και Κωνσταντίνος Τσουμπός.

 

Το επιμορφωτικό γεγονός συνδιοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Ερυμάνθου μαζί την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Στην ημερίδα παρόντες ήταν και μίλησαν ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο Δήμαρχος Δήμου Ερυμάνθου κ. Θάνος Καρπής.

 

Το πρόγραμμα «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία» είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο για την επιμόρφωση στελεχών, σε θεσμούς και εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας, σε συνεργασία τόσο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και με συνέργειες μεταξύ των κοινωνικών φορέων για την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διευκολύνεται η ανάπτυξή τους. Στη παρούσα φάση, σύμφωνα και με το νέο θεσμικό – νομικό πλαίσιο, το εν λόγω πρόγραμμα συμβάλει στη διαβούλευση και δικτύωση για την δημιουργία τοπικών Ενώσεων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και στη μεταφορά οργανωτικής τεχνογνωσίας για τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

 

Ειδικότερα, μέσω της ευρύτερης συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων επιδιώκεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης πρωτοβουλιών, σχετικές με τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.α. δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης στις ιδιαίτερα ευαίσθητες και αδύναμες κοινωνικά ομάδες, όπως οι νέοι που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

 

Το στίγμα για την εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας και τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες από τη συνεργασία μεταξύ των θεσμικών και των κοινωνικών φορέων είχε επισημάνει σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιανιτίκων «Ήλιος» κ. Γεώργιος Ρόζος από το έτος 2015 στο συνέδριο που συντόνισε ο σύλλογος στο Αίγιο, όπου και αποτέλεσε το ορόσημο για περαιτέρω αντίστοιχες δράσεις στο σύνολο του νομού Αχαΐας.