ΠΑΤΡΑ:Ο σπαραγμός της μάνας της 8χρονης που ξεψύχησε από άγνωστη αιτία-ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 

 

 

 

«Το παιδί μου ήταν γερό και πέθανε για το τίποτα, ειλικρινά για το τίποτα... Θέλω να κηδέψω και να θρηνήσω πρώτα τη κόρη μου και μετά όλα θα πάρουν το δρόμο τους», είναι ο σπαραγμός της μάνας της οκτάχρονης στο protothema.gr. Η μικρή χθες το πρωί κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παιδιών και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η οικογένεια του κοριτσιού καταγγέλλει πως το παιδί ήταν υγιέστατο και πως οι γιατροί έδειξαν ολιγωρία τόσο μέχρι να εκτιμήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης όσο και μέχρι να της κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστώσουν από τι ακριβώς πάσχει.

Αυτό που περιμένουν οι γονείς από τον ιατροδικαστή, αλλά και τα δύο νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε το άτυχο κοριτσάκι είναι να μάθουν αν το εγκεφαλικό που υπέστη το παιδί συνδέεται με τον ιό της γρίπης, αν ήταν επιπλοκή και η γρίπη ήταν η αιτία που προκάλεσε το θάνατο ή αν υπήρχε κάποιο άλλο νόσημα που επιβάρυνε την υγεία του, όπως αναφέρει το protothema.

 

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου, Γεώργιος Κροκιδάς, το κοριτσάκι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ο οποίος και αντιμετωπίστηκε. Ωστόσο, δύο ημέρες μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, εμφάνισε και πάλι πυρετό και οι γονείς της τη μετέφεραν εκ νέου στο νοσοκομείο.

Τότε ξεκίνησε ένας κύκλος εξετάσεων, όπως αναφέρει ο κ. Κροκιδάς αλλά και η διοικήτρια του νοσοκομείου, Βασιλική Γεωργιοπούλου, η οποία έλεγξε τον φάκελο του παιδιού, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διερευνηθεί το αίτιο του πυρετού. Μάλιστα, για συμπληρωματικές εξετάσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να διενεργηθούν στο Καραμανδάνειο, το κοριτσάκι μετακινήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το παιδί ήταν σε καλή κατάσταση και όλα έδειχναν η υγεία του να εξελίσσεται ομαλά, ώσπου αιφνιδίως και σε λιγότερο από μία ώρα υπήρξε ραγδαία μεταβολή. Σύμφωνα με τις περιγραφές των γιατρών, έκανε σπασμούς και έπεσε σε κώμα. Ταχύτατα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

 

«Οταν έφτασε σ' εμάς, Μ. Τρίτη, του κάναμε όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις και διαπιστώσαμε την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Μάλιστα, καλέσαμε και τον κ. Τζωρτζίδη από τη Νευροχειρουργική Κλινική, πραγματοποιήσαμε όλα τα τεστ και διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός του θάνατος. Επαναλάβαμε τα σχετικά τεστ όπως προβλέπει ο νόμος και η κατάσταση παρέμεινε η ίδια, μέχρι που χθες το πρωί σταμάτησε να λειτουργεί και η καρδούλα του» μας περιγράφει ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης.

Η ραγδαία εξέλιξη της μικρής Μαρίας, την οποία οι κ. Ηλιάδης  χαρακτηρίζει «καταιγίδα», αιφνιδίασε τους πάντες. «Η Μαρία ήταν ένα υγιέστατο παιδί. Ετοιμαζόταν να γιορτάσει το Πάσχα και τα γενέθλιά της, τα οποία συμπτωματικά είχε την ημέρα που μεταφέρθηκε σ' εμάς. Τίποτε μέχρι την ώρα της αιφνίδιας επιδείνωσης της κατάστασής της δεν προμήνυε το δυσάρεστο αυτό γεγονός» μας είπε ο κ. Ηλιάδης.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια του θανάτου της, τόσο ο κ. Κροκιδάς όσο και ο κ. Ηλιάδης αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για τον ιό της γρίπης, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι «πράγματι μία από τις εξετάσεις στις οποίες είχε προβεί η ιατρική ομάδα του Καραμανδανείου βγήκε θετική στον ιό της γρίπης τύπου Β. Από 'κει και πέρα όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ως αιτία θανάτου τον ιό αυτό, διότι δεν είχαμε άλλα συμπτώματα της γρίπης ή κάποια άλλα ύπουλα σημάδια που να προϊδεάζουν για κάτι. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εκδώσαμε πιστοποιητικό θανάτου, αλλά σε συνεργασία με τους γονείς αποφασίστηκε να γίνει νεκροψία-νεκτρομή και η ιατροδικαστική έκθεση να μας προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου. Πιθανόν να υπέβοσκε κάποιο ασυμπτωματικό νόσημα. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε πριν η ιατροδικαστής μάς ενημερώσει σχετικά».

Οπως είναι φυσικό, οι γονείς της μικρής Μαρίας, Κωνσταντίνος και Χαρίκλεια, οι οποίοι έχουν ένα ακόμα παιδί, τον Νικόλαο, ζητούν απαντήσεις για την αιφνίδια απώλειά της. Δικαιολογημένος και ο θυμός τους, καθώς από την πρώτη στιγμή των συμπτωμάτων αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για το παιδί τους κι ενώ όλα έδειχναν να εξελίσσονται ομαλά, ξαφνικά βιώνουν τον θάνατό της. Οι πληροφορίες μας ανέφεραν ότι επρόκειτο η οικογένεια να καλέσει και δικό της ιατροδικαστή να συμμετάσχει στη διαδικασία της νεκροψίας.