ΑΧΑΪΑ:Αγωγές από μεριδιούχους της Αχαϊκής Τράπεζας-ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ 2Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι ενέργειες του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για την υποβολή ατομικών αγωγών αποζημίωσης κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την απώλεια της αξίας των μεριδίων τους που προήλθε από την ανάκληση της αδείας του τοπικού πιστωτικού ιδρύματος και η οποία, όπως είναι γνωστό, ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή «τρέχει» και το ποινικό μέρος, καθώς ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά 62 μελών των διοικητικών συμβουλίων της τελευταίας δεκαετίας, που διοίκησαν την τράπεζα και υπάρχει αποδεδειγμένη πλέον κακοδιαχείριση σε επίπεδο κακουργηματικής απιστίας…

Ως γνωστόν, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, με αρκετά υποκαστήματα μεταξύ των οποίων και ένα στο Αίγιο, υπήρξε για αρκετά χρόνια ένας τοπικός χρηματοδοτικός οργανισμός σημαντικός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Στις 18 Μαρτίου 2012, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακλήθηκε η λειτουργία της ως πιστωτικού ιδρύματος και διορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής. Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας, έγινε με την αιτιολογία ότι το πιστωτικό ίδρυμα αδυνατούσε να αυξήσει τα κεφάλαιά του και δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους καταθέτες του. Τότε 15.000 μεριδιούχοι έχασαν περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ ίσως κληθούν να πληρώσουν 100 εκατ. Κι αυτό γιατί στο καταστατικό της Τράπεζας υπήρχε σχετική ρήτρα, για την οποία ωστόσο οι περισσότεροι δεν είχαν ενημερωθεί…

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν στην παραπομπή, από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, 62 μελών της διοίκησης και στελεχών της Αχαϊκής Τράπεζας στη Δικαιοσύνη για κακουργηματική απιστία. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφθηκαν, η για πολλά χρόνια ανοχή των εποπτικών οργάνων ως προς την κακοδιαχείριση της Αχαϊκής από τις διοικήσεις και τα στελέχη της, οδήγησε στην κατασπατάληση των κεφαλαίων της και τελικά στο κλείσιμό της με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για 15.000 μεριδιούχους, οι οποίοι, πέρα από την εξανέμιση των κεφαλαίων τους απειλούνται και με πρόσθετες απώλειες, αφού θα κληθούν να πληρώσουν, λόγω της ευθύνης του τριπλασίου, πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που έχασαν. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων Αχαϊκής Τράπεζας Αθανάσιος Μπέλλας, ΄΄η κακοδιαχείριση εκτεινόταν για πάρα πολλά χρόνια και αυτό αποδείχθηκε εκ των υστέρων γιατί όλα κρατούνταν εν κρυπτώ, ενώ τα εποπτικά όργανα και η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν απόλυτα ενημερωμένη. Υπάρχουν πορίσματα, όχι του τελευταίου χρόνου, ήδη από το 2005 και το 1999 είχε υπάρξει πάλι μια διαδικασία σαν κι αυτή, που τρέχει τώρα με τις ανακρίσεις και τις διώξεις. Αυτά κουκουλώθηκαν και δεν τα έμαθε ποτέ κανείς…΄΄.

Το διάστημα αυτό πάντως κορυφώνεται η διαδικασία υποβολής αγωγών αποζημίωσης από τους μεριδιούχους. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης των αγωγών του 1/3 των μεριδιούχων και οι σχετικές αγωγές θα κατατεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στα διοικητικά δικαστήρια Αθηνών. Όπως εξήγησε  ο κ. Μπέλλας, ΄΄οι μεριδιούχοι καλούνται σπεύσουν για την κατάθεση ατομικών αγωγών αποζημίωσης, δεδομένου ότι στα μέσα του επόμενου μήνα παραγράφεται το δικαίωμα υποβολής αγωγών, λόγω συμπλήρωσης πενταετίας από την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η μη εμπρόθεσμη κατάθεση ατομικής αγωγής από καθένα από τους μεριδιούχους κατά των ανωτέρω εποπτικών οργάνων, συνιστά οριστική απώλεια του σχετικού δικαιώματος΄΄.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέλλα, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες από μεριδιούχους της Τράπεζας , ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν προχωρήσει στην σύνταξη αγωγών.  Οι αγωγές αποζημίωσης είναι ατομικές και καλούμε και τους μεριδιούχους της Αχαϊκής από την Αιγιάλεια, εφόσον το επιθυμούν, να ενημερωθούν συμμετέχοντας στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου, στις 6.00 το απόγευμα΄΄, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεριδιούχων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι από την Αιγιάλεια, μπορούν να επικοινωνούν απευθείας και με τον νομικό του Συλλόγου, τον Αιγιώτη Νίκο Ιωάννου ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα, καλώντας την γραμματέα του κ. Κουκέση, στα τηλέφωνα 210277043, 6978958362. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης των αγωγών από τον κ. Ιωάννου για εκατοντάδες μεριδιούχους που τα μερίδια τους αντιστοιχούν σε μεγάλο ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου της Αχαϊκής. Οι σχετικές αγωγές θα κατατεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στα διοικητικά δικαστήρια Αθηνών.

΄΄Στρεφόμαστε τυπικά και κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ο βασικός μας στόχος είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία γνώριζε πλήρως και είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα και από χρόνια, τους διευθύνοντες της Αχαϊκής και φυσικά δεν έγινε τίποτε. Η ανάκληση της αδείας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έπρεπε να είχε γίνει πέντε χρόνια πριν, ώστε να είχαν προληφθεί μεγάλες ζημιές, γιατί εκεί υπήρχε μια κατάσταση ατασθαλιών, μια διαχείριση ευνοϊκής χρηματοδότησης των μελών του Δ.Σ. και των «φίλων» τους, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς εξασφαλίσεις… Αποδείχτηκαν περίτρανα από την πραγματογνωμοσύνη, που διέταξε πριν από τρία χρόνια ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος στην Αθήνα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μπέλλας, διευκρινίζοντας πως οι μεριδιούχοι ζητούν αποζημίωση για την απώλεια της αξίας των μεριδίων τους, που προήλθε από την ανάκληση της άδειας του τοπικού πιστωτικού ιδρύματος και ανέρχεται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι ανακρίσεις…

Την ίδια, στιγμή, ο Σύλλογος Μεριδιούχων προτίθεται να πιέσει ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η τακτική ανάκριση. ΄΄Ως γνωστόν, η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά με τους δικούς της ρυθμούς και στην προκειμένη περίπτωση, αργεί τραγικά. Ωστόσο το θέμα αυτό είναι «φλέγον» και θα ζητήσουμε από την Ανακρίτρια Πατρών να επισπεύσει τις διαδικασίες. Είναι γνωστό ότι η εκκαθάριση αργεί και θα πάρει χρόνια ακόμη, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό που θέλουμε να προστατεύουμε εμείς, εκτός από τα απολεσθέντα χρήματα, είναι και η ευθύνη του τριπλασίου, καθώς θα υπάρξει τεράστια ζημιά και το βάρος θα πέσει στις πλάτες των μεριδιούχων΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Μπέλλας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η Τράπεζα της Ελλάδος άλλαξε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας και διόρισε την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση ΑΕ, ως ειδικό εκκαθαριστή για όλες τις τράπεζες υπό ειδική εκκαθάριση, με σκοπό να εξασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεργητικού τους και υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τους επιχειρησιακούς στόχους. Η PQH, είναι συνιδιοκτησία της PwC Business Solutions ΑΕ, Qualco SA και Hoist Kredit Aktiebolag.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Αχαϊκής Τράπεζας, από ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 209,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα «κόκκινα δάνεια» και άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι αξίας 161,5 εκατ. ευρώ, ο εκκαθαριστής εκτιμά ότι πέραν των ανακτηθέντων 48 εκατ. ευρώ, θα μπορέσει να ανακτήσει άλλα 54 εκατ. ευρώ. Αν πετύχει αυτό τον στόχο, θα έχει επιστρέψει στο ΤΧΣ το 50% των κεφαλαίων που έβαλε το τελευταίο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και τη διάσωση των καταθετών της. Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι προσδοκίες για το ανακτήσιμο ποσό εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς…