Επιτυχημένη ανάπτυξη γαστρικού ιστού σε εργαστηριακές συνθήκες

επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν με επιτυχία σε εργαστηριακές συνθήκες γαστρικό ιστό. Όπως αναφέρεται στο Nature, το νέο αυτό επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη ασθενειών και φαρμάκων.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι, με επικεφαλής τον Τζιμ Γουέλς, χρησιμοποίησαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία μετέτρεψαν σε κύτταρα από το τμήμα του στομαχιού που παράγει οξέα και ένζυμα για την πέψη. Χρειάστηκαν περίπου έξι εβδομάδες για τη μεταμόρφωση των βλαστοκυττάρων σε γαστρικό ιστό.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε προ διετίας αναπτύξει ιστό από άλλο τμήμα του στομάχου, εκείνο που παράγει ορμόνες.

«Τώρα πλέον που μπορούμε να αναπτύξουμε ανθρώπινα γαστρικά μίνι-όργανα, είναι δυνατό να μελετήσουμε πώς αυτοί οι γαστρικοί ιστοί αλληλεπιδρούν και αντιδρούν διαφορετικά στις λοιμώξεις, στους τραυματισμούς και στις φαρμακευτικές θεραπείες», εξηγεί ο Δρ Γουέλς.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Η δημιουργία στομαχικού ιστού στο εργαστήριο θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τη μορφή αυτή του καρκίνου καθώς και άλλες, με την ελπίδα ανάπτυξης νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών στο μέλλον.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας θα είναι οι επιστήμονες να μεταμοσχεύσουν τον εργαστηριακό ανθρώπινο στομαχικό ιστό σε ποντίκια.

Να σημειωθεί πως στην ομάδα του Δρ Γουέλς συμμετέχει και η Δρ Γιάννα Ζαβρού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, η οποία πρωτοπορεί διεθνώς στην ανάπτυξη εργαστηριακού στομαχικού ιστού.