Πως επηρεάζει το κάπνισμα την ρύπανση της ατμόσφαιρας

Το πόσο επικίνδυνο είναι το παθητικό κάπνισμα δεν χρειάζεται να το επαναλάβει αυτή η στήλη ούτε το ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τον καρδιοπαθή γενικότερα. Αλλά το πόσο το κάπνισμα επιδεινώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κάτι που τώρα συζητείται.

Εχει πλέον αποδειχθεί ότι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, πέραν των παθήσεων των πνευμόνων και ιδιαιτέρως του καρκίνου που προκαλεί, αυξάνει και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. Η καταστροφική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκδηλώνεται διά των σωματιδίων (molecules) που δημιουργούνται από όλες τις ρυπογόνες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Ομως, το κατά πόσο βλάπτει τον άνθρωπο το κάπνισμα, και ιδίως το παθητικό, με τον επηρεασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ένα θέμα που διερευνάται.

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη που συζητήθηκε προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) είναι ενδεικτική.

Με την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε πάσης φύσεως κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και καζίνο της Νέας Ορλεάνης μετρήθηκε και βρέθηκε ότι η ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα κέντρα αυτά είναι της τάξεως του 96%! Απίστευτο και όμως αληθινό. Αυτό μεταφράζεται στο ότι όλα αυτά τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που εισπνέονται από τους θαμώνες των κέντρων αυτών, ελαττώνονται μέχρις εξαφανίσεως όταν η ατμόσφαιρα είναι ελεύθερη από τον καπνό.

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται πως 38.000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα, αλλά δίχως να είναι οι ίδιοι καπνιστές στο σπίτι ή στη δουλειά τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ανάλογες μελέτες πρέπει να γίνουν και για το ηλεκτρονικό κάπνισμα. Δηλαδή, να επιτραπεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους ίδιους κλειστούς χώρους και να μετρηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση από το ηλεκτρονικό κάπνισμα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ανάλογες μελέτες για το παθητικό κάπνισμα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι επιτακτική ανάγκη το όλο θέμα να επανεξετασθεί επιστημονικά, για να αποδειχθεί το πόσο αυτό βλάπτει, εάν βλάπτει.

Συμπερασματικά αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία επιβαρύνουν επιπροσθέτως τους καπνιστές και ενισχύουν περαιτέρω τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν ότι το κάπνισμα είναι η πλέον θανατηφόρος συνήθεια του ανθρώπου.

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία