Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα αντιψυχωσικά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν Φινλανδοί ερευνητές βάσει στοιχείων που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 58.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ την περίοδο 2005-2011.

Λίγο περισσότεροι από το ένα τέταρτο του δείγματος ελάμβαναν φάρμακα και όπως διαπιστώθηκε αυτοί είχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν τέτοια φάρμακα.

Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος όταν οι ασθενείς είχαν αρχίσει την θεραπεία πρώτα με αντιψυχωσικά και φυσικά ίσχυε για όσο περισσότερο χρόνο διαρκούσε η λήψη τους.

Οι ασθενείς που έπαιρναν δύο ή περισσότερα αντιψυχωσικά ταυτόχρονα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, από εκείνους που έπαιρναν ένα.

 

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που είχαν εντοπίσει τον συσχετισμό αυτό πριν από δέκα χρόνια. Επιπλέον, ενισχύει τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ότι τα αντιψυχωσικά θα πρέπει να χορηγούνται μόνο για τα πλέον δύσκολα διαχειρίσμα συμπτώματα της άνοιας, όπως η επιθετικότητα, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και φυσικά, η χορήγηση θα πρέπει να γίνεται στην ελάχιστη δυνατή δοσολογία και ποτέ να μην γίνεται συνδυασμός δύο ή περισσότερων αντιψυχωσικών ταυτόχρονα.