Τζανακόπουλος: Ο Τσίπρας θα πάει στη Γενεύη αν υπάρξει πιθανότητα συμφωνίας

Δεν έχουμε εξαρτήσει την πιθανότητα αυτήα από το επίπεδο εκπροσώπησης της Τουρκίας

 

Η Αθήνα έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας να πάει στη Γενεύη ώστε να λάβει μέρος στη διάσκεψη για το Κυπριακό μόνο αν υπάρξει η πιθανότητα λύσης και όχι με βάση του ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο. Εκ μέρους μας δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία σε σχέση με την πολιτειακή της διάρθρωση. Αν αποφασίσει η Τουρκία να συμμετάσχει σε επίπεδο πρωθυπουργού αυτό αφορά τους ίδιους» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αν χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν θα το εξετάσουμε, συμπλήρωσε.

«Συνεχίζουμε να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ» είπε για το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος.

Μιλώντας για την αξιολόγηση είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και την ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα για μετά το πρόγραμμα αλλά πρέπει να περιλαμβάνει την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είπε ο κ. Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη διαφωνία ΔΝΤ και ευρωπαίων και αυτό δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και μόνο μια λύση πολιτική μπορεί να δοθεί, συμπλήρωσε. Περιμένουμε να ακούσουμε πώς θα εξελιχθεί το Euroworking Group ώστε να ορίσουμε στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα για ένταξη του αφορολόγητου στον «κόφτη», αύξηση του ΦΠΑ ή κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για τις συντάξεις. Παράλληλα είπε ότι δεν έχουν βάση πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν.