ΟΑΕΔ: "Χτίζει" πλεόνασμα στις πλάτες των ανέργων

Στις πλάτες των ανέργων "χτίζει" φέτος το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Και αυτό γιατί, ο προϋπολογισμός του εν λόγω Οργανισμού, τον οποίο ενέκρινε χθες η Υπ. Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου προβλέπει "πλεόνασμα" 288 εκατ. ευρώ για το 2017, την ίδια ώρα που ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι  αυξάνονται, οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και προγράμματα ανεργίας παραπάνω λίγο –πολύ στάσιμες.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2016, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Στο ίδιο διάστημα, οι επιδοτούμενοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5,2%. Παρά, όμως, την ξεκάθαρη αυξητική τάση του πλήθους των ανέργων (επιδοτούμενων και μη), ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει τα ίδια ακριβώς κονδύλια για επιδόματα ανεργίας το 2017 σε σχέση με το 2016, και φαινομενικά αυξημένα κονδύλια για προγράμματα ανεργίας. Επίσης υπενθυμίζεται πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, ο ΟΑΕΔ είχε μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας 580 εκατ. ευρώ ως "πλεονάζοντα" κεφάλαια.

Αυξήθηκαν κατά 2,9% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι

Συγκεκριμένα, η δραματική εικόνα η οποία διαμορφώθηκε στα μητρώα του ΟΑΕΔ  προς το τέλος του 2016 σε σχέση με το τέλος του 2015 είναι η ακόλουθη:

ΟΑΕΔ: "Χτίζει" πλεόνασμα στις πλάτες των ανέργων

 

"Κολλημένες" οι δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας το 2017

Παρόλη την σαφή αυξητική τάση που εμφανίζει το πλήθος των επιδοτούμενων ανέργων το 2015 -2016, στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, προβλέπεται πως οι δαπάνες για τα επιδόματα ανεργίας θα είναι ακριβώς οι ίδιες με το 2016 και συγκεκριμένα 887 εκατ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην εισηγητική έκθεση το ποσό αυτό παραμένει απαράλλακτο τόσο το 2016 όσο και το 2017.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για προγράμματα ανεργίας το 2017 προβλέπονται αυξημένες σε σχέση με το 2016 (604 εκατ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του ΟΑΕΔ με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, η "αύξηση" αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων το 2016 (λόγω της αλλαγής των όρων πολλών προγραμμάτων ανεργίας) και έτσι αυτά μεταφέρονται το 2017.

Πιο αναλυτικά ο ενοποιημένος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, τον οποίο ενέκρινε η κα. Αχτσιόγλου για το 2017 έχει ως εξής :

uyteds

 

Ο προϋπολογισμός αυτός αναλύεται, με μικρές διαφοροποιήσεις, στα βασικά του στοιχεία από την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού με τον ακόλουθο τρόπο:

ijuhygfd

kjhgfds