ΠΑΤΡΑ:Αυτή την Τρίτη η τελευταία παράσταση για τη "Λόλα Μπλάου"

Με μία ακόμη παράσταση σήμερα 7 Μαρτίου 2017, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων  της Πάτρας , η Λόλα Μπλάου του Γκέορκ Κράισλερ, με την Κατερίνα Γιαμαλή σε σκηνοθεσία Michael Seibel,  ετοιμάζεται για την παρουσία  της στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία.

 

Η ιστορία:

 

Είναι η ιστορία της Βιεννέζας αλλά με εβραϊκή καταγωγή τραγουδίστριας Λόλα Μπλάου, η οποία το 1938, προτού ακόμα ξεκινήσει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα στο Θέατρο του Λιντς, αναγκάζεται να διαφύγει από τους Ναζί και να ζητήσει καταφύγιο στην Ελβετία.

 

Εκεί, συνεργάζεται με επιθεωρησιακά θέατρα, μέχρι που τελικά καταφέρνει να μεταναστεύσει στην Αμερική. Με τον ερχομό της στη Νέα Υόρκη αναγνωρίζεται ως μία μεγάλη Show-woman και κάνει καριέρα ως σύμβολο του σεξ. Μετά από ένα τηλεφώνημα του παλιού νεανικού της έρωτα Leo αποφασίζει να επιστρέψει στη Βιέννη.  Οι προσδοκίες της όμως διαψεύδονται και με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι , μετά τον πόλεμο δεν έχουν αλλάξει …

 

Η σκηνοθετική προσέγγιση συνδέει το περιεχόμενο του θεατρικού έργου με τα κοινωνικά δεδομένα του κόσμου μας σήμερα, ενός κόσμου, στον οποίο και πάλι υπάρχουν άνθρωποι θύματα της προσφυγιάς που πρέπει να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Και πάλι οι ίδιοι λόγοι υπαγορεύουν σήμερα αυτές τις καταστάσεις όπως και τότε. Πόλεμοι και διωγμοί εξαιτίας διαφορετικών αντιλήψεων και θεωρήσεων για τη ζωή, τη  θρησκεία και τον πολιτισμό.

 

 

 

Η Λόλα Μπλάου στέκεται αμήχανα αδύναμη τόσο μπροστά στον αντισημιτισμό  όσο και απέναντι στην δική της Εβραϊκή καταγωγή. Είναι αδύναμη μπροστά στους ισχυρογνώμονες και αδιάλλακτους Ελβετούς, μαίνεται αδύναμα εναντίον της καριέρας της ως σύμβολο του σεξ στην Αμερική και στο τέλος είναι αδύναμη απέναντι στη αυστριακή κοινωνία, η οποία φαίνεται να είναι παγιδευμένη σε ένα αιώνιο χθες. Στην ουσία δεν θέλει τίποτα, παρά μόνο να χορέψει και να τραγουδήσει λίγο και να προσφέρει στο κοινό της χαρούμενες στιγμές. Πρέπει να καταλάβει όμως ότι δεν χρησιμεύει σε τίποτα η κατοχύρωση μίας ταπεινής μόνο θέσης στον ήλιο. Κάθε άνθρωπος πρέπει πάνω από όλα να προσπαθεί τόσο για τον ίδιο όσο και τους συνανθρώπους του να απομακρύνει και να καταρρίπτει όλα εκείνα τα εμπόδια που κρύβουν τον ήλιο. Georg Kreisler

 

 

 

 

Συντελεστές:

 

Μιούζικαλ για μία ηθοποιό του Γκέρκ Κράισλερ

 

Μετάφραση κειμένου: Κοραλία Σωτηριάδου

 

Aπόδοση στίχων τραγουδιών: Κατερίνα Γιαμαλή, Κοραλία Σωτηριάδου.

 

Σκηνοθεσία: Michael Seibel

 

Σκηνικό – Ενδυματολογία: Λαμπρινή Καρδαρά

 

Χορογραφίες: Όλγα Σπυράκη

 

Videoart: Χρήστος Καρτέρης

 

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

 

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Ψαθογιαννάκης

 

 

 

Παίζει η Κατερίνα Γιαμαλή

 

Στο πιάνο ο Αναστάσης Σπηλιωτόπουλος

 

 

 

Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση: 17 Οκτωβρίου 1971 στο Μικρό Θέατρο του προαστίου Josefstadt της Βιέννης

 

 

 

Ινφο:

 

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις:2610 273613

 

6,7 Μαρτίου 2017

 

Έναρξη:21:00

 

Τιμές εισιτηρίων :Γενική είσοδος 10 ευρώ

 

Φοιτητικό-ανέργων-ΑΜΕΑ 8 ευρώ

 

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αμαλία