ΠΑΤΡΑ:Το βιβλίο της «Τα χρόνια με τα κυκλάμινα» παρουσιάζει η Μαρία Περατικού – Κοκαράκη-ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

Το βιβλίο «Τα χρόνια με τα κυκλάμινα» της Μαρίας Περατικού – Κοκαράκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνης, θα παρουσιαστεί στο Πολύεδρο, σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας την Τετάρτη 21.12.2016 και ώρα 8μμ.

 

Θα μιλήσουν:

 

Αγλαΐα Ηλιοπούλου-Ζαφειριάδου, Φιλόλογος

 

Κώστας Κωνσταντινίδης, τ. Διευθυντής Αρσακείου                                                                                    Γυμνασίου Πατρών

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τη συγγραφέα:

 

 

 

Οφειλή προς τη νέα γενιά, που ακούει τα γεγονότα τα ιστορικά τούτου του τόπου και νομίζει πως είναι παραμύθι.

 

Μ’ αυτά τα αισθήματα και με το κελάρυσμα του νερού απ’ το κεφαλόβρυσο του Καραβά και με το φλοίσβο της θάλασσας της Αμμοχώστου και της Αχεροποιήτου στ’ αυτιά και στην καρδιά της μεγάλωσε η Ελένη, αγναντεύοντας τον Πενταδάκτυλο, κι η φίλη της Ιφιγένεια στο κλειστό απ’ τα βουνά του Τροόδους χωριό της. Η φιλία θα τις ενώσει κι οι μοίρες απ’ τον Πενταδάκτυλο θα τις παρακολουθούν... Όπως κι η λεπτή μυρωδιά των κυκλάμινων στον αγέρα θα τους φέρνει μια μικρή ανάσα...

 

 

 

*Η Μαρία Περατικού-Κοκαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κύπρο, τόπο καταγωγής του πατέρα της.

 

Μεγάλωνε με τις διηγήσεις της Μικρασιάτισσας στην καταγωγή, Αθηναίας μητέρας της, μαζί με τους μύθους, θρύλους κι αγώνες της Κύπρου. Της άφηναν γεύσεις και μυρωδιές, για να φτιάχνει στη συνέχεια τις δικές της μικρές ιστορίες. Ιστορίες που την ταξίδευαν και της γνώριζαν ανθρώπινες μοίρες, πορείες, αγώνες, αντιστάσεις, προσπάθειες, μόχθους. Από πολύ μικρή συμπέρανε πως κάθε Άνθρωπος κι ένα μοναδικό ταξίδι! Τούτο το ταξίδι την οδήγησε σε φιλολογικές σπουδές στην Αθήνα και στο Σίδνεϊ. Εργάστηκε ως Tutor στο Old Sydney University και στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου.

 

Έχει βραβευθεί αρκετές φορές, μεταξύ των οποίων από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 2014 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο ΕΛΛΙΕΠΕΚ ως «Άνθρωπος του Πολιτισμού και των Γραμμάτων». Κάνει βιβλιοκριτικές, ομιλίες και παρουσιάσεις λογοτεχνών, οι οποίες δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά.

 

Έχει γράψει μεταξύ άλλων τα ποιητικά έργα Αγυρτείες, Ταναφόρμια, Αυτόμελα, Χάι-Κάι, Ιδιόμελα, Χάι Κου και Τάνκα, Χάι Κου - Σένριου και Ρέγκα, το διήγημα Μνήστρα και το μυθιστόρημα Βαλς με Δεκανίκια.