|

Πρώτος με διαφορά ο Μάρκ Ρούτε, στα Exit Polls!

Την άνετη επικράτηση του νυν πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, VVD, Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα πρώτα exit polls. Με τα μάτια όλης της Ευρώπης, πάνω στο Ολλανδικό «βαρόμετρο» της ανόδου της ακροδεξιάς, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ρούτε, εξασφαλίζει 31 θέσεις στην ολλανδική βουλή, έναντι μόλις 19 για του Γκερτ Βίλντερς.

 

Και οι δύο μονομάχοι φαίνεται να βρίσκονται πολύ μακριά από τον μαγικό αριθμό των 76 θέσεων, που χρειάζονται για να κάνουν κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ένας ενδεχομένως και πολύμηνος κύκλος διαπραγματεύσεων και πολιτικών ζυμώσεων, έως ότου σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας. Τα τελευταία χρόνια, οι Ολλανδοί έχουν απομακρυνθεί από τα τρία κεντρικά κόμματα, τα οποία από περίπου 80% στη δεκαετία του 1980, τώρα πλέον μετά βίας συγκεντρώνουν το 40%. Σύμφωνα με τους αναλυτές που έχουν τοποθετηθεί στα Ολλανδικά Μέσα, η συμμετοχή των πολιτών ήταν αυξημένη, φθάνοντας το 80% έναντι μόλις 48% στις εκλογές του 2012.

 

Μερικοί αναλυτές δείχνουν ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα αυτά που δείχνουν τα exit-polls, δεν θα αλλάξουν πολύ. Δηλαδή:

 

Ο κεντροδεξιός Rutte του VVD Κόμμα κερδίζει 31 από τις 150 έδρες. Αυτό είναι σημαντικό προβάδισμα,  μπροστά από τα επόμενα τρία κόμματα.

 

«Το κόμμα της Ελευθερίας (PVV), το Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα και το Φιλελεύθερο Κόμμα. Κάθε ένα από αυτά, φαίνεται ότι θα πάρει 19 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εξόδου.

 

Το Εργατικό Κόμμα (PvdA) φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι της νύχτας, και μπορεί να χάσει έως και 29 έδρες! Ο μεγαλύτερος νικητής φαίνεται να είναι Αριστερά των Πρασίνων, που φαίνεται να έχουν κερδίσει 12 έδρες.

 

 

Πως βγαίνει κυβέρνηση στην Ολλανδία

 

Στο Ολλανδικό κοινοβούλιο, υπάρχουν 150 βουλευτές και για να σχηματιστεί κυβέρνηση, χρειάζεται πλειοψηφία, τουλάχιστον 76 εδρών (Στην Ελλάδα είναι 151 έδρες ).  Παρά τον μικρό αριθμό των εδρών, η πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, είναι πολυδιασπασμένη και κανένα κόμμα δεν κυβερνήσει αυτόνομα, τα τελευταία 100 χρόνια!

 

Ακόμα μία σημαντική διαφορά με το ελληνικό σύστημα, είναι ότι στην Ολλανδία, ισχύει η απλή αναλογική σε μία μοναδική, πανεθνική εκλογική περιφέρεια. Δηλαδή, από όπου και αν προέρχονται οι ψήφοι, όποιο κόμμα, κερδίσει ποσοστό 0,67% της συνολικής εθνικής ψήφου εξασφαλίζει έδρα.