|

Αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς για το διορισμό του γαμπρού του Τραμπ

Να αναθεωρήσει την απόφασή του να χρίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, ανώτατο σύμβουλο του Λευκού Οίκου με ειδίκευση σε θέματα εμπορικών συμφωνιών και Μέσης Ανατολής καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ Δημοκρατικοί βουλευτές, επισημαίνοντας ότι η κίνησή του εγείρει ανησυχίες για νεποτισμό και σύγκρουση συμφερόντων.

Ταυτόχρονα καλούν το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει τα «νομικά ζητήματα» που εγείρονται με τον διορισμό του 35χρονου Κούσνερ, συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα.

Ο δικηγόρος του επιμένει ότι η κίνηση αυτή δεν παραβιάζει έναν νόμο εναντίον του νεποτισμού, βάσει δικαστικών γνωματεύσεων που υποδεικνύουν ότι ο νόμος δεν είναι εφαρμόσιμος στον Λευκό Οίκο. Η θέση δεν απαιτεί επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ θα αναλάβει μια σειρά βημάτων για να απεκδυθεί σημαντικών επενδύσεων, προκειμένου να συμμορφωθεί με ομοσπονδιακούς νόμους ηθικής, και μετά από συμβουλευτική με το Γραφείο Κυβερνητικών Ηθών.

Συγκεκριμένα, θα παραιτηθεί από τη θέση του ως ανώτατο στέλεχος των εταιρειών που φέρουν το όνομά του (Kushner Companies) και ως εκδότης της εφημερίδας New York Observer, ενώ θα εκχωρήσει κάθε επένδυση στην εφημερίδα, τη χρηματιστηριακή εταιρεία Thrive Capital, ένα κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν (αριθμός 666), και κάθε ξένη επένδυση ιδιοκτησίας του.

Επί πλέον, ο Κούσνερ θα αυτοεξαιρεθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στα εναπομείνοντα χρηματιστηριακά συμφέροντά του. Αυτά περιλαμβάνουν ακίνητα στη Νέα Υόρκη, το μερίδιο της συζύγου του Ιβάνκας στο νέο ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουάσιγκτον και την επιχείρηση επώνυμης μόδας που φέρει το όνομα της γυναίκας του, είπαν τα στελέχη.

 

Νωρίτερα ο Τραμπ χαιρέτισε το διορισμό του γαμπρού του, αποκαλώντας τον «τεράστιο ατού» και δηλώνοντας περήφανος που του αναθέτει «έναν ηγετικό ρόλο κλειδί» στην κυβέρνηση.

Στην επιστολή τους οι Δημοκρατικοί βουλευτές, όλοι τους μέλη της επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία του 1967 κατά του νεποτισμού ισχύει και για τα άτομα που εργάζονται στο Λευκό Οίκο, θέση που απορρίπτει η ομάδα του Τραμπ.

Ταυτόχρονα θέτουν το ερώτημα πώς θα καταφέρει ο Κούσνερ να αποφύγει εντελώς μια σύγκρουση συμφερόντων: «επιπλέον, η θέση του κ. Κούσνερ στο Λευκό Οίκο ίσως του επιτρέψει να επηρεάσει πολιτικές που ευνοούν τα επιχειρηματικά του συμφέροντα», γράφουν.

Η Τζέιμι Γκόρελικ, νεοϋορκέζα δικηγόρος που έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας του κράτους για τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, βοήθησε στην παροχή νομικών συμβουλών στον Κούσνερ, και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης ενός κανονισμού του 1967 που αντιτίθεται στον διορισμό συγγενών του προέδρου σε κυβερνητικές θέσεις, και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. "Δεν λέω ότι η άλλη πλευρά δεν έχει επιχειρήματα, και σέβομαι τα άτομα που υποστήριξαν το αντίθετο, απλώς πιστεύω ότι έχουμε καλύτερο επιχείρημα", είπε η Γκόρελικ.

Σύμφωνα με τη Γκόρελικ, το 1978 το Κογκρέσο έδωσε το δικαίωμα στον πρόεδρο να προσλάβει προσωπικό για τον Λευκό Οίκο "χωρίς κώλυμα" από ομοσπονδιακούς εργασιακούς νόμους - όπως τον κανονισμό εναντίον του νεποτισμού - και το δικαίωμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως απεριόριστο και ευρύ. "Ακόμα και χωρίς τον νόμο αυτό, δύο αποφάσεις δικαστηρίων της Ουάσιγκτον υποδεικνύουν έντονα ότι ο Λευκός Οίκος δεν αποτελεί 'υπηρεσία' που υπάγεται στον κανονισμό εναντίον του νεποτισμού, (και αυτή είναι) μια θέση που υποστηρίζεται από τις απόψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τις προεδρίες των Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπούς (του νεότερου)", εξήγησε.

Η Ιβάνκα δεν παίρνει πόστο στην κυβέρνηση

Η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία όπως και ο σύζυγός της έχει ασκήσει καθήκοντα έμπιστου συμβούλου στον πατέρα της, δεν θα αναλάβει κάποια θέση στον Λευκό Οίκο αλλά θα εστιαστεί στην μετεγκατάσταση της οικογένειάς της στην Ουάσιγκτον. Δεν θα συμμετάσχει στην διοίκηση ή τις δραστηριότητες της Οργάνωσης Τραμπ ή στις εργασίες της επιχείρησης μόδας "Ivanka Trump". Επίσης, θα εκποιήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως όλες τις κοινές μετοχές της Οργάνωσης Τραμπ, και θα παραιτηθεί από κάθε διοικητική και διευθυντική θέση στον όμιλο.

 

Ο Κούσνερ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του πεθερού του και μετείχε σε σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες όλη την μεταβατική περίοδο. Επίσης λέγεται ότι έπαιξε ρόλο στην εκπαραθύρωση απ’ την ομάδα του Τραμπ του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσι, Κρις Κρίστι, επειδή ο τελευταίος είχε οδηγήσει στα δικαστήρια τον πατέρα του για φοροδιαφυγή.

 

Ο Κούσνερ θα συνεργαστεί στενά με τον νέο επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και τον ανώτατο σύμβουλο στρατηγικής Στιβ Μπάνον. Τα στελέχη πρόσθεσαν ότι θα εστιαστεί, τουλάχιστον αρχικά, στην πολιτική των εμπορικών συμφωνιών και στη Μέση Ανατολή.

 

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να αλλάξει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες προς μεγαλύτερο όφελος των ΗΠΑ και έχει υιοθετήσει μια φιλοϊσραηλινή στάση, με την υπόσχεση επίσης να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.