|

 

 

Γράφει η Μαρία Νιζάμη

Φοιτήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

 

 

Στις γυναίκες μέχρι σήμερα πρώτο σε συχνότητα νεόπλασμα ήταν ο καρκίνος του μαστού ενώ στους ανδρες ο καρκίνος του προστάτη. Ο καρκίνος του πνέυμονα όμως είναι το πρώτο σε συχνότητα νεόπλασμα και στα δύο φύλα και ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως με ποσοστό περίπου 30% και τείνει να πάρει τη πρώτη θέση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Κάθε χρόνο ετησίως νοσούν περίπου 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι από τη νόσο στην Ελλαδα καταγράφονται κάθε χρόνο 7000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα ετησίως.

Η σταθερά ανοδική πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα, συμπορεύεται με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών, καθιστώντας τη νόσο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Το 15% περίπου των καπνιστών πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε κατανάλωση καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Πολωνία και η χώρα με τη μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικίες κάτω των 45 ετών. Κατά συνέπεια, όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν περιοδικό έλεγχο με ακτινογραφία θώρακα μετά τα 40 έτη, ενώ οι νομισματοειδείς σκιάσεις των πνευμόνων θα πρέπει να υπόκεινται σε επιθετική διερεύνηση, εγκαταλείποντας την «πολιτική» της αναμονής και περιοδικής παρακολούθησης του όζου με αξονική τομογραφία θώρακα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα διακρίνεται σε δύο κύριες ομάδες που είναι ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα ΜΚΠ ή SCLC ( Small Cell Lung Cancer) και ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα ΜΜΚΠ ή NSCLC (Non Small Cell Lung Cancer). Ο μη μικροκυτταρικός τύπος διακρίνεται ακολούθως ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο σε :

· Αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα

· Πλακώδες καρκίνωμα του πνεύμονα

· Καρκίνωμα από Μεγάλα Κύτταρα με τους υπότυπους τους.

Ο ιστολογικός τύπος έχει τεράστια σημασία στη αντιμετώπιση και την πρόγνωση καθώς κρίνεται το σχήμα της θεραπείας ή και το εάν είναι εξαιρέσιμος ή όχι. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος χειρουργείται και στόχος συνήθως για την ίαση είναι η χειρουργική αφαίρεση που προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση της νόσου. Συνεπώς τόσο η πρόληψη , όσο και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην τελική ίαση του ασθενούς με νεοπλασία πνεύμονος.

Πρόληψη

Η πρόληψη αφορά την αποφυγή των προδιαθεσικών παραγόντων του καρκίνου του πνεύμονα δηλαδή των παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν ή να επιταχύνουν την δημιουργία ενός όγκου στον πνεύμονα. Αυτοί είναι το κάπνισμα , η ακτινοβολίες ( συσκευές που ακτινοβολούν, οι ραδιενεργές ουσίες , κλπ. ) το στρες , τα φυτοφάρμακα , οι τοξικές ουσίες που μέσω της αναπνοής οδηγούνται στους πνεύμονες( πχ βαφές , κλπ. ). Γι αυτό θα πρέπει να διακόψουμε το κάπνισμα, να αποφέυγουμε την επαφή με συσκευές που ακτινοβολούν, να χρηιμοποιούμε τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας όταν χρείαζεται πχ μάσκες , στολές προστασίας από ακινοβολία κλπ. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε και σε μέτρα που παίρνουμε ώστε να τονώσουμε το ανοσοποιητικό του οργανισμού μας ώστε να καταπολεμά τις δυσλειτουργίες που έρχεται αντιμέτωπος εντάσσοντας την άθληση , το περπάτημα , τη σωστή διατροφή , τη δημιουργία προσωπικού χρόνου με ευχάριστες ενασχολήσεις προς εκτόνωση και αποφυγή του στρες και τις αρκετές ώρες ύπνου στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Ένα μεγάλο κομμάτι της πρόληψης αφορά την έγκαιρη διάγνωση που πρέπει απαραίτητα να έχουμε στον ετήσιο προγραμματισμό μας και να προγραμματίζουμε τον ετήσιο ιατρικό έλεγχό μας . Ένας ετήσιος ιατρικός έλεγχος σε έναν ιατρό εμπιστοσύνης μας μπορεί έγκαιρα να διαγνώσει όχι μόνο τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που μπορεί να μας παρουσιαστούν . Η αμέλεια ή ο φόβος μπορεί να μας οδηγήσουν στην καθυστερημένη διάγνωση και πολλές φορές στην αποτυχία θεραπείας λόγω της καθυστέρησης αυτής.

Έγκαιρη διάγνωση-Συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα τις περισσότερες φορές είναι «ύπουλα» και εμφανίζονται όταν η ασθένεια έχει πλέον προχωρήσει. Μερικά από τα συμπτώματα είναι:

Χρόνιος βήχας (πάνω από ένα μήνα , ξηρός ή με παραγωγή διάφανων πτυέλων)

βραχνος φωνής

αιμόπτυση

απώλεια βάρους και όρεξης χωρίς προφανή λόγο

Δύσπνοια

Συριγμός

Επαναλαμβανόμενα περιστατικά βρογχίτιδας

Πόνος στο στήθος

Θεραπευτική αντιμετώπιση καρκίνου του πνεύμονα

Πλέον τα όπλα για την αντιμετώπιση κατά του καρκίνου έχουν αυξηθεί και δεν περιορίζονται μόνο στην κλασσική χημειοθεραπεία/ ακτινοθεραπεία. Οι συνηθέστερες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι:

· Χειρουργική αφαίρεση

· Ακτινοθεραπεια

· Χημειοθεραπεία

· Βιολογικές θεραπείες

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα χορήσης της χημειοθεραπείας στοχευμένα σε κάθε ασθενή ανάλογα με τον μοριακό τύπο του όγκου του και με την ανταπόκριση που θα έχει ο ασθενής στο κάθε χημειοθεραπευτικό φάρμακο αφού μπορούν να ελεχθούν τα παραπάνω πρίν ξεκινήσει το σχήμα στα “τυφλά”. Επιπλέον οι βιολογικές θεραπείες έρχονται με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και αφορούν συνήθως εξατομικευμένες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα και με ειδική θεραπεία σε ορμονοεξαρτώμενους όγκους. Τέλος η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα εξελίσσεται συνεχώς με νέες αναίμακτες διαδικασίες που στοχεύουν στην γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενή αλλά και μείωση του προβλεπόμενου χρόνου αναμονής για την εισαγωγή μετεγχειρητικής χημειοθεραπείας.

Η επιλογή του κατάλληλου θεράποντα ιατρού και η σωστή και έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα αποτελούν και τα κλειδιλα για την θεραπεία του.


 

Ανεπιθύμητες παρενέργειες της θεραπείας

Τρόποι αντιμετώπισης

Εξάνθημα

Σύντομα, μετά την έναρξη της θεραπείας, είναι πιθανό να εμφανισθεί εξάνθημα. Συχνότερα εμφανίζεται στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη και συνοδεύεται από φαγούρα, ευαισθησία, αίσθημα καύσης, ξηροδερμία ή σκάσιμο του δέρματος στα δάχτυλα και τις παλάμες. Μπορεί να μοιάζει με ακμή ή ξηροδερμία. Ο θεράπων ιατρός πρέπει να ενημερώνεται για να συστήσει κάποια δερματολογική αγωγή

Αίσθημα κόπωσης

Κατά την διάρκεια της θεραπείας είναι πιθανόν ο ασθενής να νιώθει συχνά την ανάγκη να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί. Ίσως πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμα του και την εργασία του στις ανάγκες του οργανισμού του. Πρέπει να υιοθετήσει έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Πρέπει να σταματήσει το τσιγάρο και να φροντίσει την διατροφή του. Πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του.

Ναυτία

Είναι δυνατόν να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας και της βιολογικής θεραπείας. Ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να χορηγήσει αντιεμετική αγωγή.

Διάρροια

Η πρόσληψη περισσότερων υγρών, αφεψημάτων ή αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη βοηθάει στην αποφυγή της αφυδάτωσης. Πρέπει να αποφεύγονται τα πικάντικα τρόφιμα και να προτιμώνται οι ήπιες τροφές. Ο γιατρός πρέπει να ενημερωθεί γιατί υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Απώλεια μαλλιών

Πρέπει να συζητηθεί με τον θεράποντα γιατρό κατά πόσον η θεραπεία θα προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Υπάρχουν τρόποι αποκατάστασης με καλά αισθητικά αποτελέσματα που θα καλύψει τον ασθενή κατά την περίοδο της θεραπείας.

Ξηροστομία ή δυσκολία στην κατάποση

Το πλύσιμο των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, οι πλύσεις του στόματος με χλιαρό νερό ή χαμομήλι καθώς και η ενημέρωση του οδοντίατρου για την νόσου βοηθάνε στην ξηροστομία. Στην περίπτωση δυσκολίας κατάποσης είναι καλό η τροφή να έχει υγρή μορφή.

Πόνος στα χέρια ή στα πόδια

Κάποιες χημειοθεραπείες μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθεια. Ελαφρά λυγίσματα ή εκτάσεις των δακτύλων των χεριών και των ποδιών καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Οπωσδήποτε πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός

 

 

Γράφει η  Δήμητρα Τσιλιμίγκρα

Απόφοιτος Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

Φοιτήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

 

 

Στην εποχή μας είναι πλέον πιο προφανές από ποτέ πως το άγχος και η στενοχώρια μας αρρωσταίνουν. Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι κάθε νόσος ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά καταλήγει στο σώμα. Και πριν αποφασίσουμε ποια θεραπεία θα ακολουθήσουμε για το σώμα, πρέπει πρώτα να έχουμε θεραπεύσει το τραύμα της ψυχής. Πρόκειται για μια γνώση που κάποτε περιοριζόταν σε εκφράσεις του λαού όπως «αρρώστησα από τη στενοχώρια» ή «μου έπρηξε το συκώτι», αλλά πλέον αποτελεί τη βάση των νεότερων ανακαλύψεων στα πλαίσια της ιατρικής κοινότητας.

Πως γίνεται λοιπόν να μας αρρωσταίνει ένα συναίσθημα; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι τα γνωστά σε όλους συναισθήματα όχι μόνο δεν είναι άυλα αλλά πρόκειται για ουσίες και ορμόνες οι οποίες συντελούν σε πολύ σημαντικές διεργασίες του σώματός μας.

Όταν κάποιος νιώσει άγχος για καθημερινούς λόγους όπως είναι για παράδειγμα οι οικονομικοί ή οτιδήποτε άλλο τον απασχολεί, ο οργανισμός μη μπορώντας να ερμηνεύσει τον όρο «λεφτά» μιας και δεν υπάρχει στη φύση, θεωρεί πως η απειλή είναι αληθινή, όπως για παράδειγμα όταν βρεθούμε μπροστά σε μια αρκούδα. Το αποτέλεσμα είναι πως για να μας σώσει από το «άγριο ζώο» που βρίσκεται μπροστά μας, απελευθερώνει στο σώμα μας ουσίες, όπως η κορτιζόλη, ώστε να βρεθούμε σε εγρήγορση και να ξεφύγουμε.

Η κορτιζόλη, η οποία αποκαλείται και «ορμόνη του άχγους», είναι απαραίτητη για την παραγωγή της αδρεναλίνης από τον μυελό τον επινεφριδίων. Η αδρεναλίνη βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του, σε περιπτώσεις έντονης δραστηριότητας, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για επείγουσα ενέργεια κατά τη λεγόμενη "αντίδραση μάχης ή φυγής". Επιπλέον η ορμόνη αυτή παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας σε συγκεκριμένες ποσότητες κάθε πρωί ώστε να μπορούμε να ξυπνάμε με την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας την κάθε ημέρα.

Ωστόσο αν και η ορμόνη αυτή θα πρέπει το βράδυ να μειώνεται σε επίπεδα «μη ανιχνεύσιμα» στον οργανισμό, έτσι ώστε να μπορούμε να κοιμηθούμε, έχει παρατηρηθεί πως στα άτομα που υποφέρουν από άγχος η κορτιζόλη παραμένει σε υψηλά επίπεδα ακόμη και τις βραδινές ώρες, κάτι που αποτρέπει τον οργανισμό από το να κοιμηθεί. Το αποτέλεσμα αυτού δεν είναι μόνο πως το άτομο στερείται ποιοτικού ύπνου αλλά και ότι ο οργανισμός του δεν προλαβαίνει να κάνει τις απαραίτητες «επιδιορθώσεις» στις βλάβες που υπέστησαν τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που φυσιολογικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

Έτσι, ενώ ο οργανισμός βιώνει stress, οι απολήξεις των νευρικών ινών του αδρενεργικού νεύρου, του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, εκκρίνουν τη νορεπινεφρίνη ή νοραδρεναλίνη και τα επινεφρίδια την επινεφρίνη ή αδρεναλίνη. Οι ουσίες αυτές που έχουν τα ίδια αποτελέσματα ενεργοποιούν υποδοχείς αγγείων και άλλων οργάνων, προετοιμάζοντας την καρδιά και τους μυς για δράση.

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υπερέντασης, ή στρες, χάρη της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης προκαλείται αύξηση του ποσού της γλυκόζης στο αίμα, διαστολή των βρόγχων, επιτάχυνση των παλμών της καρδιάς, αύξηση της πίεσης του αίματος, συστολή των αγγείων του πεπτικού συστήματος και του δέρματος, διαστολή της κόρης του ματιού, ανόρθωση των τριχών κ.α. Ταυτόχρονα το ήπαρ απελευθερώνει γλυκόζη και τα κύτταρα απελευθερώνουν λιπαρά οξέα. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται επί πλέον ενέργεια.

Όταν οι ορμόνες του stress εκκρίνονται σαν απάντηση στο οξύ stress, βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί στις εξωτερικές συνθήκες. Όταν όμως η ορμονική απάντηση στο στρεσσογόνο ερέθισμα δεν σταματά μετά την πάροδο του stress, η υπερέκθεση του οργανισμού σε αυτές τις ορμόνες καταπονεί το σώμα.

Συγκεκριμένα η κορτιζόλη έχει πολλές άμεσες και έμμεσες δράσεις. Προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας, εναπόθεση λίπους, υπεργλυκαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, οστεοπόρωση, καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης και ελαττωμένη παραγωγή συνδετικού ιστού που μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή επούλωση τραυμάτων. Σε υψηλές συγκεντρώσεις εμφανίζει αλατοκορτικοειδή δράση, προκαλώντας κατακράτηση ιόντων νατρίου και απέκκριση ιόντων καλίου από τους νεφρούς. Είναι επίσης γνωστό πως αδρανοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας το πολύ περισσότερο επιρρεπές σε λοιμώξεις και άλλου είδους ασθένειες.

Στον εγκέφαλο, το επαναλαμβανόμενο άγχος προκαλεί διαταραχές στη μνήμη και η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό επιταχύνει την καταστροφή των εγκεφαλικών νευρώνων. Μελέτες έχουν δείξει πως ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου και οι αλλαγές στους παράγοντες πήξης που προκαλούν αγγειακά επεισόδια συνδέονται άμεσα με το επαγγελματικό stress. Άλλες μελέτες συνδέουν το άγχος με την αυξημένη επίπτωση οστεοπενίας και την αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα. Επιπλέον έρευνα που διενεργείται στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει πιθανή θετική συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και την εμφάνιση ψωρίασης και θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως είναι ζωτικής σημασίας για να επιτύχουμε μια υγιή ζωή να αποβάλλουμε εκτός από τις υπόλοιπες βλαβερές συνήθειες, την πλέον βλαβερή, δηλαδή το stress και γενικότερα τα αρνητικά συναισθήματα. Η ψυχική μας κατάσταση δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αποκομμένη από την υπόλοιπη σωματική μας κατάσταση, διότι αποδεδειγμένα πια, ο άνθρωπος αποτελεί μια ολότητα και κάθε σύστημα επηρεάζεται από όλα τα υπόλοιπα. Καιρός λοιπόν να μας γίνει βίωμα αυτό που με τόση θέρμη υποστήριζαν οι πρόγονοί μας, ότι δηλαδή «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

 

 

 

 

 

Με τις ιδιότητες του τραγουδιστή, του performer, του stand up κωμικού αλλά και του συγγραφέα παιδικού βιβλίου, ο Γιάννης Ζουγανέλης έρχεται την Παρασκευή 24 Μαρτίου στην Πάτρα για 2 ξεχωριστές εκδηλώσεις!

Μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και την Παυλίνα Βουλγαράκη, όπως ο ίδιος δηλώνει απελευθερωμένος και με μεγαλύτερο ρόλο θα κάνει τα... "δικά του" από τη μουσική σκηνή του Royal Theater στην Ακτή Δυμαίων...

...ενώ νωρίτερα το απόγευμα, στις 19:00, θα βρεθεί στο Discover your way στην Πατρέως για την παρουσίαση του παιδικού του βιβλίου - cd "Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας" με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό!

Για όλα τα παραπάνω (και πολλά περισσότερα, από την πολιτική μέχρι τις αναμνήσεις του από την Πάτρα από τη δεκαετία του '80) ο Γιάννης Ζουγανέλης φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί στον "αέρα" του ΣΚΑΪ 89.4 από τον Ανδρέα Κατωπόδη.

 

Ακούστε όλα όσα μας είπε....

 

 

 

Μια αξεπέραστη μουσική παράσταση έρχεται την Παρασκευή 24 Μαρτίου στην κεντρική μουσική σκηνή του Royal Theater στην Ακτή Δυμαίων.

Η εξαιρετική επιλογή τραγουδιών του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με την ανατρεπτική σάτιρα του Γιάννη Ζουγανέλη και τις υπέροχες μελωδίες της Παυλίνας Βουλγαράκη, υπόσχονται μια εξαιρετικού επιπέδου βραδιά!

Οι τρεις καλλιτέχνες επικοινωνούν με το κοινό, παίζουν μαζί μας και μας χαρίζουν άλλοτε συγκινησιακά συναισθήματα κι άλλοτε γέλια μέχρι δακρύων.

Με τραγούδια που γελάνε, με τραγούδια που σου κλείνουν το μάτι, με τραγούδια που σε βάζουν στην θέση σου και που απολογούνται…

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Με το μοναδικό και εκλεκτό μουσικό του ταλέντο συμφιλιώνει τον ηλεκτρικό ήχο με τη μελωδία και τον λυρισμό. Το πρόγραμμα των τραγουδιών του βασίζεται στις αμοιβαίες εκμυστηρεύσεις με το κοινό αλλά και τις διαχρονικές επιτυχίες του όπως: «Πεθαίνω για Σένα», «Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας», «Τιτανικός», «Εφάπαξ» «Μάτια δίχως λογική» «Έλα ψυχούλα μου», «Διδυμότειχο Blues», «Νότος», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι» «Πόσο σε θέλω» κ.α.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένας από τους απαράμιλλους Έλληνες καλλιτέχνες με πολυδιάστατη προσωπικότητα. Συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός, ηθοποιός, κωμικός, παρουσιαστής και διδάσκαλος παίζει, σατιρίζει & τραγουδά διασκεδάζοντας το κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο «Ζούγας» (όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι μια και τον αισθάνονται δικό τους άνθρωπο) εκτός από το επιτυχημένο stand up comedy συγκινεί κι εντυπωσιάζει παίζοντας τραγούδια του όπως: «Στέλλα», «Φοβάμαι όλα αυτά», «Έρωτας είναι ο Γιάννης», «Μακρυμάλλης» , «Γιαννάκη Ομορφόπαιδο» κ.ά.

Μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Γιάννη Ζουγανέλη σε αυτήν την μουσική παράσταση συμμετέχει η Παυλίνα Βουλγαράκη, εφοδιασμένη με το σκηνικό της πάθος, το μυστήριο της φωνής & της ερμηνείας της που κερδίζει ολοένα και περισσότερο καρδιές με τα κομμάτια της, «Λίγο λίγο», «Λαβύρινθοι», και το ολοκαίνουργιο τραγούδι «Φέρ’τα Μου Όλα Πίσω» σε μουσική & στίχους της ίδιας και με τη συμμετοχή του μοναδικού Ψαραντώνη με τη φωνή και τη λύρα του.


Μαζί τους οι εξαίρετοι μουσικοί:

Άκης Αμπράζης στο μπάσο,

Steve Tesser κιθάρα,

Φίλιππος Σπυρόπουλος στα τύμπανα και

Γιάννης Πουρνάρας στο μπουζούκι.


Οργάνωση παραγωγής : MetroLive Productions

Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χώνος

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Management – Παραγωγή: PROSPERO,
www.prospero.com.gr

Links::

https://www.facebook.com/GiotaNegkaDatabase
http://www.youtube.com/user/GNDatabase

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Royal Theater (Παλαιό Πτωχοκομείο), Ακτή Δυμαίων 53

Προπώληση (από Παρασκευή 17.03.2017) : 13 ευρώ  ή  21 ευρώ με 2 ποτά

Σημεία προπώλησης: Γωνιά του Βιβλίου,   Discover Your Way, Φάρος

Στην είσοδο: 15 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2610 310120

 

Το Παράρτημα Πατρών της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.) διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 17.30 στο Συνεδριακό Χώρο «Αγορά Αργύρη»,

Τίτλος και θέμα αυτής οι «Μεταμοσχεύσεις Οργάνων: Μύθοι & Πραγματικότητα»,  σε συνεργασία με τη Νεφρολογική Κλινική, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - «Χάρισε Ζωή», υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Για το ποιούς αφορά και πώς μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. Δημήτρης Καπνίσης φιλοξενήθηκε σήμερα στον "αέρα" του ΣΚΑΪ 89.4 από τον Ανδρέα Κατωπόδη.

 

Ακούστε όλη τη συζήτηση

Μια μουσική αναδρομή τριών και πλέον δεκαετιών έρχεται την Πέμπτη 23 Μαρτίου στη μουσική σκηνή Up Stage του Royal Theater στην Ακτή Δυμαίων.

Νίκος Μανιάτης, Μαρίτα Μιχαλοπούλου και Μαρία Φάκου μας καλούν σε ένα ρεσιτάλ πιάνου – φωνής όπου τα παλιά εμπλέκονται μελωδικά με τα καινούρια.

Τραγούδια ελληνικά που όλοι μας έχουμε αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει, όπως τα: «Βήμα βήμα», «Ένα σφάλμα έκανα», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Ένα γράμμα», «Θέλω να σε δω» , «Άκου βρε φίλε», «Έσπασε η νύχτα», «Δεν είναι που φεύγεις», «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Τώρα και εγώ θα ζήσω», «Θα προχωράμε μαζί», «Με τα μάτια κλειστά», «Μικρή Πατρίδα», «Ποτέ δε θα μπω σε άλλο σώμα»…

…αγαπημένων καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Στράτος Διονυσίου, ο Αντώνης Βαρδής, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρινέλλα, η Πόλυ Πάνου, η Ελένη Βιτάλη, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Αντώνης Ρέμος, η Νατάσα Μποφίλιου, η Ελεονόρα Ζουγανέλη και η Γιώτα Νέγκα.

 

Μαζί τους οι εξαίρετοι μουσικοί:

Παναγιώτης Πετρίδης στα πλήκτρα,

Senih Undeger στο βιολί,

Παναγιώτης Παπαχριστόπουλος στην κιθάρα.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Royal Theater (Παλαιό Πτωχοκομείο), Ακτή Δυμαίων 53

Ώρα έναρξης: 22:30

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2610 310120

 

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ μετά την επιτυχημένη της εμφάνιση στην Πάτρα, επιστρέφει το Σάββατο 18 Μαρτίου ξανά στο Up Stage του Royal Theater στην Ακτή Δυμαίων, παρέα με ένα σύνολο αξιόλογων μουσικών κι ένα πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις, που υπόσχεται να χτυπήσει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.

H νεαρή ερμηνεύτρια, μια μέρα πριν την εμφάνισή της στην Πάτρα φιλοξενήθηκε στον "αέρα" του ΣΚΑΪ από τον Ανδρέα Κατωπόδη και μας μίλησε για το τι θα ακούσουμε το Σάββατο το βράδυ στη μουσική σκηνή του Up Stage.

 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη...

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ μετά την επιτυχημένη της εμφάνιση στην Πάτρα, επιστρέφει το Σάββατο 18 Μαρτίου ξανά στο Up Stage του Royal Theater στην Ακτή Δυμαίων, παρέα με ένα σύνολο αξιόλογων μουσικών κι ένα πρόγραμμα γεμάτο αντιθέσεις, που υπόσχεται να χτυπήσει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.

Μια φωνή και μία παρουσία που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Τη γνωρίσαμε το 2008 με την επιτυχία «Μέσα σου» (Stavento) και την ακούσαμε στο πλευρό του Χρήστου Δάντη, μέχρι το 2013. Αυτή τη φορά σε ρόλο πρωταγωνιστή, αποκαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα.

Pop, Rock, έντεχνο τραγούδι κι όχι μόνο γίνονται ένα με τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας της και τις σχεδιασμένες -μία προς μία- ενορχηστρώσεις του πιο στενού της συνεργάτη, Χρίστου Σερενέ. Συνεχίζει τη συλλογή των τίτλων για τον δεύτερό της δίσκο, μας παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα Single της «Σε επιλέγω» και «Όταν δεν είμαι καλά» που κυκλοφορούν από την Polymusic και αποκαλύπτει επί σκηνής τα επόμενά της σχέδια…

Μαζί της οι μουσικοί:

Πιάνο/ Πλήκτρα/ Ενορχηστρώσεις: Χρίστος Σερενές
Τύμπανα: Νίκος Παγώνης
Μπάσο: Γιάννης Νάτσιος
Κιθάρα: Αλέξης Ζορμπάς
Ηχοληψία: Παύλος Πανταζόπουλος


Royal Theater, Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα (Παλαιό πτωχοκομείο)

Ώρα έναρξης: 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2610 310 120

 

Ένα ακόμα κρούσμα νόμιμης -κατά πάσα πιθανότητα- αλλά όχι ηθικής συμπεριφοράς σε δημόσια εταιρεία του ενεργειακού τομέα αποκαλύπτει με ερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρης Νίκας, παλιό στέλεχος της επιχείρησης, έδωσε προαγωγή στον εαυτό του και μόλις αυτή εγκρίθηκε υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης. Η ανάδειξή του για λίγες ημέρες στο βαθμό του γενικού διευθυντή του εξασφάλισε επιπλέον 100 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε σχέση με το εφάπαξ που θα έπαιρνε ως διευθυντής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 258 χιλιάδων ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Όπως αναφέρει η ερώτηση του βουλευτή το κόστος για το χρυσό εφάπαξ θα πληρωθεί από τους καταναλωτές αφού “λίγες ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να διασφαλίσει το εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στο Διαχειριστή από πιθανό bail in, μεταξύ άλλων όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Το ποσό αυτό των 10.000.000 ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο”.

Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήρης Νίκας τοποθετήθηκε επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη στη θέση αυτή και μάλιστα η αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διαχειριστή είχε προκαλέσει την πρώτη σφοδρή αντίδραση των Αζέρων της SOCAR οι οποίοι τότε παρέμεναν ως ο ανάδοχος που βρισκόταν στη διαδικασία εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Πηγή: news247.gr

Η Γιώτα Νέγκα στην πιο προσωπική της εμφάνιση. Ύστερα από μία σεζόν γεμάτη επιτυχίες αλλά και σπουδαίες συνεργασίες η Γιώτα Νέγκα διάλεξε την Πάτρα ως πρώτη έξοδο από την Αθήνα με ένα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει.


Ουσιαστικά θα μεταφέρει και στην Πάτρα την νέα της παράσταση με τίτλο «Τα τραγούδια που λες», μία παράσταση που παρουσιάζεται με απόλυτη επιτυχία τα Σάββατα στον Σταυρό Του Νότου και κατέκτησε κοινό και κριτικούς.

Με στιβαρή και ουσιαστική ερμηνεία που ξεκινά από τις σπουδαίες λαϊκές φωνές του παρελθόντος, η αγαπημένη ερμηνεύτρια θυμάται τραγούδια που αγαπά, τραγούδια πολύτιμα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με κοινό χαρακτηριστικό  τη σπουδαιότητα και την απήχησή τους.

Αγαπημένα, ιστορικά  τραγούδια κορυφαίων συνθετών, τραγούδια που αποδέχτηκε ως «δώρο» από σπουδαίους δημιουργούς και έγιναν σταθμός στην πορεία της αλλά και απρόσμενες επιλογές, συνθέτουν μία απόλυτα προσωπική συναυλία, μία μουσική εξομολόγηση  όπου το  παλιό και αγαπημένο της ελληνικής μουσικής εναρμονίζεται ευφυώς με το καινούριο. Ένα πρόγραμμα που αφήνει στο τέλος κάθε συναυλίας μία αίσθηση τόσο ζεστή και λυτρωτική, όσο μια αξέχαστη βραδιά με φίλους, από εκείνες που θυμάσαι.

Η Γιώτα Νέγκα παρουσιάζει στη νέα της συναυλιακή πρόταση τον δικό της  μουσικό κόσμο και υπογραμμίζει όσα είναι, όσα έχει, όσα θέλει και όσα ονειρεύεται!

Μαζί της μία ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Αντώνης Παλαμάρης – πιάνο

Νίκος Κατσίκης – μπουζούκι

Δημήτρης Κουζής – βιολί

Αλέξανδρος Τράμπας – μπάσο

Νίκος Καρατζάς – κρουστά

Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χώνος

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Management – Παραγωγή: PROSPERO,
www.prospero.com.gr

Links::

https://www.facebook.com/GiotaNegkaDatabase
http://www.youtube.com/user/GNDatabase

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Royal Theater (Παλαιό Πτωχοκομείο), Ακτή Δυμαίων 53

Ο χώρος διαθέτει πάρκινγκ στην πίσω πλευρά

Προπώληση (από Παρασκευή 03.03.2017) : 12 ευρώ  ή  20 ευρώ με 2 ποτά

Σημεία προπώλησης: Γωνιά του Βιβλίου (Αγίου Νικολάου 32),   Discover Your Way (Πατρέως 30) , Mylon Cafe (Έλληνος Στρατιώτου 26), Φάρος Εν Πάτραις.

Στην είσοδο: 14 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2610 310120

επερτορίου, με κοινό χαρακτηριστικό τη σπουδαιότητα και την απήχησή τους.

Αγαπημένα, ιστορικά τραγούδια κορυφαίων συνθετών, τραγούδια που αποδέχτηκε ως «δώρο» από σπουδαίους δημιουργούς και έγιναν σταθμός στην πορεία της αλλά και απρόσμενες επιλογές, συνθέτουν μία απόλυτα προσωπική συναυλία, μία μουσική εξομολόγηση όπου το παλιό και αγαπημένο της ελληνικής μουσικής εναρμονίζεται ευφυώς με το καινούριο. Ένα πρόγραμμα που αφήνει στο τέλος κάθε συναυλίας μία αίσθηση τόσο ζεστή και λυτρωτική, όσο μια αξέχαστη βραδιά με φίλους, από εκείνες που θυμάσαι.

Η Γιώτα Νέγκα παρουσιάζει στη νέα της συναυλιακή πρόταση τον δικό της μουσικό κόσμο και υπογραμμίζει όσα είναι, όσα έχει, όσα θέλει και όσα ονειρεύεται!

Μαζί της μία ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Αντώνης Παλαμάρης – πιάνο

Νίκος Κατσίκης – μπουζούκι

Δημήτρης Κουζής – βιολί

Αλέξανδρος Τράμπας – μπάσο

Νίκος Καρατζάς – κρουστά

Σχεδιασμός ήχου, ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης

Φωτογραφίες: Δημήτρης Χώνος

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Management – Παραγωγή: PROSPERO, www.prospero.com.gr

Links::

https://www.facebook.com/GiotaNegkaDatabase
http://www.youtube.com/user/GNDatabase


Royal Theater (Παλαιό Πτωχοκομείο), Ακτή Δυμαίων 53

Ο χώρος διαθέτει πάρκινγκ στην πίσω πλευρά

Προπώληση (από Παρασκευή 03.03.2017) : 12 ευρώ ή 20 ευρώ με 2 ποτά

Σημεία προπώλησης: Γωνιά του Βιβλίου (Αγίου Νικολάου 32),
Discover Your Way (Πατρέως 30) , Mylon Cafe (Έλληνος Στρατιώτου 26), Φάρος Εν Πάτραις.

Στην είσοδο: 14 ευρώ

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610 310120

 

Σελίδα 1 από 11